Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘SAP’ Category

Dear All,

Get back again on post the blogs … Now, How to run SAP GUI at Linux in Virtualizing Mode ?

Short ways :

1. Download the latest (at this blogs wroted) PlatinGUI at : ftp://ftp.sap.com/pub/sapgui/java/710r10
What is PlatinGUI ? SAP GUI that run on Platform Independent … so … this application is Java Version.
2. Download the latest (at this blogs wroted) JRE at : http://www.java.com/en/download/index.jsp
3. Extract / Install this latest of JRE ( if not installed yet ), how to check that Java has been install or not ?
simply, type at the shell of linux : java -version

terminalon this screen-shots that the Java has been installed.

Don’t forget to set the JAVA_HOME at /etc/bash.bashrc files, (for ubuntu example)
rachman@manz-ubuntu:~$ sudo gedit /etc/bash.bashrc

type :
JAVA_HOME=”Path_Java_Installation”
export JAVA_HOME

save and exit.

4. Install PlatinGUI :
rachman@manz-ubuntu:~$ java -jar PlatinGUI-Linux-710r10.jar
then, click Install and follow the instructions

5. After finish the installation, set the configuration setting with running the SAPGUI logon at :
rachman@manz-ubuntu:~$ /opt/SAPClients/SAPGUI/bin/guilogon

Screenshot-SAPGUI for JavaIn that screen-shot, has a one entry of SAP Production server … how to be set like that ?

Click New Button, and will be show the new dialog box :

Screenshot-Add New Connection

First, type your description of your server, and leave the connection type with R/3, and then goto Advanced Tab, don’t forget to click the Expert Mode … wow … some Expert play in here .. :mrgreen:

Type :

conn=/H/<<your SAP Application Server Address>>/S/<<type your SID / System Identifier>>

/H means : host server to connect, you can bind your IP or FQDN

for example: 192.168.1.1 ( IP Based ), manz-ubuntu.virtualize.com ( FQDN / Fully Qualified Domain Name )

/S means : SID ( System Identifier ), for this example we use 00 for SID, but why become 3200 ?

based on information that i’m get, the SAP use some port to access their application server, here we are the ports :

sapdp##  32##/tcp # SAP Dispatcher.       3200 + System-Number
sapgw##  33##/tcp # SAP Gateway.          3300 + System-Number
sapsp##  34##/tcp #                       3400 + System-Number
sapms##  36##/tcp # SAP Message Server.   3600 + System-Number
sapdp##s 47##/tcp # SAP Secure Dispatcher 4700 + System-number
sapgw##s 48##/tcp # SAP Secure Gateway    4800 + System-Number

sapgw97  3397/tcp # SAP Oss
sapgw98  3398/tcp # SAPcomm
sapgw99  3399/tcp # SAP EPS
sapdp99  3299/tcp # SAProuter

this ports will be mapped into VirtualBox extradata settings.

After that, click save to saving your connection.

Now, before you can run…

Goto hosts OS first and then set the extradata on hosts OS like this :

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp/HostPort” 3200
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp/GuestPort” 3200
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp/Protocol” TCP

 

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw/HostPort” 3300
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw/GuestPort” 3300
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw/Protocol” TCP

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapsp/HostPort” 3400
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapsp/GuestPort” 3400
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapsp/Protocol” TCP

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapms/HostPort” 3600
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapms/GuestPort” 3600
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapms/Protocol” TCP

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp#s/HostPort” 4700
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp#s/GuestPort” 4700
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp#s/Protocol” TCP

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw#s/HostPort” 4800
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw#s/GuestPort” 4800
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw#s/Protocol” TCP

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw97/HostPort” 3397
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw97/GuestPort” 3397
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw97/Protocol” TCP

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw98/HostPort” 3398
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw98/GuestPort” 3398
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw98/Protocol” TCP

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw99/HostPort” 3399
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw99/GuestPort” 3399
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapgw99/Protocol” TCP

VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp99/HostPort” 3299
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp99/GuestPort” 3299
VBoxManage setextradata Ubuntu “VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/sapdp99/Protocol” TCP

And then, run your Ubuntu guests OS…

Devices:

pcnet, this name used for PCNET-PCI or PCNET-fast
e1000, this name used for Intel PRO/1000

Ubuntu name is your virtualbox guests identifications

After all successful steps, we can see the SAP run on Virtualizations …

SAP_Virtualizing

Ok that’s all folks … just do it :mrgreen:

SAP run on Virtualization Ubuntu OS’es with PlatinGUI … so … no matter you will working on Linux …

Cheers,
8-)
Man’z

Read Full Post »

Dear All,

Now, as per my promise, we’ll show to you, how to create user and monitoring they do.

Just it simply.

1. Create User

Login as SAP* or user has been assigned SAP_ALL profile like shown below :

sap_logon_2

And, after logon to system, find out to create user using t-code SU01 or select from menu tree at : Tools -> Administration -> User Maintenance -> Users, shown like below :

sap_menu_1

And then type the name at the User fields, and push F8 to create the users, show like below :

create_user

After pushing F8 or creating new user, the dialog will shown like this :

create_user_1

Input the Last name (required) and other information at this screens.

Go to Logon data tab, and type the initial password twice. This initial password should be change at first login. Because we trying for create user with full access, type SUPER at User Group for Authorization Object, shown below :

create_user_2

And the go to profile tab, and fill the profile with SAP_ALL and push enter, shown like below :

create_user_3

After all required data has been filled, push save and the screen you may see like this :

create_user_4

2. Users Monitoring

As the super user or user with full priviledges, you may see who’s users login and what they do in our system.

You may use SM04 – Users Overview or using tree menu at : Tools -> Administration -> Monitor -> System Monitoring -> User Overview. Using that t-code will shown like below :

user_monitor

In this sample we shown 2 users online at our system with they transaction code do, and then what they do at our system, just double clicked it at the user online, will shown like this :

user_monitor_1

That’s all falks for user create and monitoring… Have fun ..

Cheers,
8-)
Man’z

Read Full Post »

Dear all,

For our friends that didn’t know the SAP software is …

Now, we put some simple SAP screen-shot with short descriptions …

before you can login to SAP server, in this example we using IDES, you should create the shortcut logon in SAP GUI with click New Item button on SAP Logon GUI

sap_logon

After that, the system will show New System Entry like this :

new_system_entry

In this entry, you may click new button to create new connection entry system, after click next button, the dialog will show next entry like this :

new_system_entry_1

In this dialog, you have to input 4 fields to describe and connect to SAP server.

1. Descriptions: this make you easy view on the Logon GUI dialog.
2. Application server: fill this field with application server IP address or hostname, if not sure, ask to your administrator or SAP BASIS to know this application entry point address.
3. System number: fill this field with system number of SAP server, if not sure, ask to your administrator or SAP BASIS to know this installed system number.
4. System ID: fill this field with system ID of SAP server, again, if not sure, ask to your SAP administrator or SAP BASIS to know this System ID.

Don’t forget, Choose connection type with : Custom Application Server.

After fill all required fields, click next button to next options dialog, like this :

new_system_entry_2

Netwotk settings for this connection, if you use the secure netwok communication, you should check mark this fields, and fill required SNC name and options.

Also, choose the network setting speeds, for best performance or on Local Network, choose High Speed Connection (LAN), even in actual we use High Speed Connection (LAN) in WAN connections, 512Mbps is enough to use this HS connection, but in my network we use E1 thats mean using 2048Kbps or 2Mbps. :mrgreen: fast enough …

After complete, and change click next button to choose the Language and Upload/Download settings, and click Finish, shown like below :

new_system_entry_3

And system will create entry system connetion shown like this :

sap_logon

Now, you may logon using that system connection.

Next post we will show you the Navigation of SAP GUI.

Cheers,
8-)
Man’z

Read Full Post »

SAP ABAP … begin

Dear alllll prenz …

Sekarang daku mo posting, belajar ABAP sedikit ajah ya …

ABAP itu apaan seh, ABAP adalah Advance Business Application Programming, perasaan daku pernah deh dulu nulis ini. Nah, si ABAP ini adalah salah satu bahasa pemrogramman yang memang di spesialisasi kan oleh SAP.

Jadi tidak terlepas dari System SAP nya sendiri. Kita bisa membuat customizing dari module yang ada / template nya lah kalo gampangnya, tapi kita juga bisa buat sendiri.

Nah, cape nulis sekarang jalanin SAP Servernya, trus SAPGUI nya di client, login ke SAP System nya.

Trus, jalanin deh t-code SE38 The ABAP Editor. trus tuliskan nama nya pada … hmm.. .apa ya namanya, kalo di Delphi mah Object Inspector nya lah …, tapi kudu di inget, setiap yang kita buat itu harus diawali dengan huruf Z atawa Y, kenapa ? soalnya kalo tanpa huruf depan itu, pada saat terjadi upgrade version, programnya lenyap, ketimpa dengan standard yang upgrade version, tapi kalo depannya huruf Z atawa Y, gak bakal lenyap. Dah lah singkat cerita ajah dah itu mah. 8-)

Trus, ngapain ? ngetik terus… cape … liat screen-shoot nya ajah yaw dibawah ini :mrgreen:


Tuh, trus ketik dah diatas, hati hati antara koma dengan titik.

Kemudian dikau harus di save, di activate (click pada tombol korek api), kemudian di run deh. Hasilnya … hasilnya … hasilnya … kayak apa ? 8-O

Nih screen-shoot nya …

Udah deh … gampang kan …. :mrgreen: … ya gampang sekali … karena ini baru permulaan … kalo di delphi mah, hello world na lah kitu … :mrgreen:

Selamat mencoba …

Salam SAP,
8-)
Man’z

Read Full Post »

Install SAP IDES 4.7 di laptop

Dear all, dah lama nih gak posting … sorry baru kelar nginstall SAP IDES 4.7 di laptop …

Jadi dengan kekuatan laptop sony vaio gw ini dengan spek Core 2 Duo 2 Gigz dan RAM 2 Gigz dan HD 330 Gigz … akhirnya selesai sudah installasi SAP IDES 4.7 dilaptop dengan bantuan virtualisasi.

Ngintall SAP IDES 4.7 dengan servernya windows 2003 pake virtualization berkat bantuan innotek VirtualBox, kenapa masih yang innotek, karena daku pake yang versi 2.0 jebrod melulu alias gak pernah berhasil.

Pake innotek VirtualBox versi 1.5.6 untuk kekuatan server windows 2003 dengan memory 1 Gigz ato 1024 Mb dan juga mempersiapkan harddisk segede 100 Gigz fixed size.

Pertama nginstall dulu Windows 2003 nya di virtual box, partisi jadi 2 harddisk itu, dengan 20 – 80 size.
Buat Virtual Memory Paging di Windows 2048 – 2560 di drive C nya, yang di D … kosyongin ajah. Jangan kegedean, soalnya bisa drop performance nya. 8-)

Jangan lupa untuk setting di Domain Security Policy nya Windows 2003, kalo mo pake password yang gampang … :D ya yang gampang ajah …. settingnya di :

buka Domain Security Policy, pilih Account Policy, Password Policy dan set untuk :
Minimum password length di set 0, supaya bisa gak pake password, tapi kudu dipake tuh passwordnya.
Password must meet complexity requirements nya di disabled
Store password using reversible encryption nya juga di disabled

Nah, udah itu jalankan cmd : dan ketik : gpudate /target:computer /force … kenapa ? biar policy nya ke update ( flush ) atawa refresh lah mun ceuk sunda na mah … 8-)

Jangan lupa juga install microsoft network loopback connectionnya. Kalo daku pake ip nya 200.200.200.20 nm 255.255.255.0, kenapa ? ya pengen ajah … :D

Dah itu ? ya udah … copy kan tuh SAPINST nya ke drive C. tapi sebelumnya install dulu Oracle nya tanpa create database ya … jangan lupa tanpa create database. tapi perlu di ingat, jalanin installasi dari Oracle itu khusus untuk SAP, karena ada beberapa perubahaan parameter dengan Oracle biasa, tapi daku juga dah cobain pake Oracle biasa … jalan langsung tuh …

Nah, setelah itu jalanin tuh SAPINST nya … dan install dulu Central Instance, and follow the instructions.

Dah beres, install dah Database Instance nya … untuk loading database dari SAP nya.

Nah yang ini ni … pada saat loading Database Instance nya … kudu sabaaaaarrrrrr beneeerrr … soale kalo untuk instalasi Central Instance itu paling lama cuman 30 menitan … gak lebih dah,… tapi kalo untuk Database Instance nya …. :D … 3 hari meeennn …. 3 x 24 jam .. lebih lama dari pada tamu datang dan lapor ke RT :D

dibawah ini lagi install loading Database Instance, full utilization dan nungggguuuuuuuuuuuuu 3 hari … sabar yee :D

Trus install SAP GUI versi 7 nya kalo punya, tapi harus punya, kalo engga gimana dwonk mau pake SAP nya … Dan konfigurasikan link nya supaya bisa akses ke servernya.

Hasilnya … dah 3 x 24 jam … nah ini sekerin shyut nya :

1. Virtualization SAP Server Windows 2003 run

2. Setting untuk SAP GUI

Isikan untuk application servernya langsung ke IP di VirtualMachine nya…

System number dan System ID jangan lupa, harus sama pada saat instalasi Central Instance maupun Database Instance nya.

3. SAP IDES RUN on System

Nah, setelah itu …. dikau prends tinggal pake dah tuh SAP IDES nya … ya kalau performance nya turun … wayahna ceuk sunda mah … tapi gak lelet lelet amat koq …

ntar dikau prenz bisa login dulu dengan Client 000, username SAP* dan password (password yang sudah diset pada saat setup) jangan lupa ini … kalo lupa … wah repod lagii … kudu reset sana reset sini, atawa bisa login pake DDIC dengan password yang juga sudah di set pada saat install.

Nah gimana kalo passwordnya lupa ??? kan biasa SAP itu kalo 3x salah pasti usernya ke lock … trus ? trus ? trus ? … tunggu tanggal main nya untuk cara buka dari Oracle nya …. hmmm tapi mungkin MS SQL Server juga dan yang lainnya sama kali ya … tapi … kapan dwonk … sabarrrrr …. daku release dulu yang ini yaw…

Cobain juga belum … apa lagi mau nge-reset  … hihihihihihihih :D .. sabar lah ntar juga daku posted disini.

Selamat mencoba …. See yach …

Salam SAP,
8-)
Man’z

Read Full Post »

SAP Training SCM-500 Module …

Dear my bro & sis …

Minggu kemaren dari tanggal 23 ampe tanggal 27 ntu daku ngikutin training SAP … dengan mengambil modul SCM500 untuk Business Process in Procurements 8-) … ternyata … wah … banyak sekali yang belum diketa-hui … (hui ??? sampeu kalee :D ) .. tapi gak enak kalo disebut diketa-sampeu .. wakakakak :D

Selama satu minggu mengikuti pelajaran tersebut … dari dasar … sampai kerak doank … tapi inti nya … mayan lah … nambahin elmu mengenai SAP Business Process.

Bagi rekanz yang mau belajar SAP lebih baik pelajari dulu SAP Business Process nya … mungkin modulz ini yang bagus :

  1. SCM-500: Business Process in Procurements
  2. SCM-600: Business Process in Sales Market
  3. AC-010: Business Process in Financial & Accounting
  4. AC-040: Business Process in Management Accounting – Controlling

Kalo gak salah seh …

Nah, baik yang udah pernah noel … apa yah noel … nyolek kalee yach … di SAP atau pun yang belum pernah … bagus juga untuk belajar Business Processnya.

Kemarin event nya diselenggarakan di daerah Setiabudi Jakarta …

Nah, ingin tahu mengenai SCM-500 lebih lanjut …. tunggu postingan nya yaw … karena sekarang lagi busi … eh busy :D

Salam SAP,

Man’z

Read Full Post »

Older Posts »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.